Akne kezelés – módszerek pattanásos bőr megszüntetéséhez

akne kezelés

Egy nap sem telik el úgy, hogy legalább kétszer bele ne néznénk a tükörbe. Amit rögtön egy arcelemzési szertartás követ. Szemrevételezzük, hogy történt-e változás elsősorban a bőrünk kinézetén.

Ha sima bőrünkön egy piros dudor díszeleg, akkor a legszívesebben ki se lépnénk a házból. Pedig ez az állapot még szerencsésnek mondható.

Ugyanis vannak olyan kamaszok és felnőttek, akik hosszú évek óta küzdenek a valóban problémának számító, gyulladt pattanásokkal. Ez az akne, melynek több típusát különböztethetjük meg mint mitesszer, pattanás, gyulladt csomók. Az utóbbi esetben hegesedés kockázata is fennállhat.

Tehát, amint lehetséges közbe kell lépnünk, hogy a bőrünk egészségét visszaállítsuk.

Mindeközben dolgozni érdemes azon is, hogy a magunkról kialakított képünk ne sérüljön. Piszkosul nehéz folyamat az egyénnek, legfőképpen kamaszkorban, amikor túlzottan nagyok az önmagával szembeni elvárásai és erősek a vágyai, hogy mások folyton vonzónak találják őt.

Az akne kezelés 10 + 1 gyógymódja

Mivel minden ember egyedi, és különböző okok állhatnak a pattanásos bőrének kialakulásában, ezért érdemes először szakemberrel konzultálni a problémáról.

Két lehetőség közül választhatunk.

Ha bőrünk állapota csak enyhén gyulladt pattanásos, akkor ajánlatos egy megbízható kozmetikussal egyeztetni, és a nagyobb baj megelőzése céljából igénybe venni az akne kezelés szolgáltatását.

A kozmetikus szakértelme az akne kezelésére alkalmas kozmetikumok ismeretében is kiterjedt. Egyénre szabottan felsorolja azokat a professzionális arcápoló szereket, melyek magas hatóanyagtartalommal bírnak, s hatékonyságuk által segítik helyreállítani a zsíros és gyulladt pattanásos bőr egészségét.

A másik lehetőség, hogy egyenesen egy bőrgyógyászhoz vesszük az irányt, aki alapos diagnosztizálás után megállapítja a leghatékonyabbnak tűnő módszert a páciens számára. Javasolhat akár kombinált gyógykezelést is, kiegészítve a kozmetikus regeneráló és gyulladáscsökkentő akne kezelés szolgáltatásával.

A következő gyógymódok állnak rendelkezésre akne kezeléséhez:

● kíméletes arctisztítás
● életmódváltás: sportolás; kevesebb cukorfogyasztás; minőségi étrend kialakítása; gyakori vízivás
● tengervízben fürdőzés (pattanásos, de nem gyulladt bőr esetén)
● hidratáló és gyulladáscsökkentő krémek
● aloe vera gélek
● bőrápoló és hidratáló kozmetikumok, melyek szalicilsavat is tartalmaznak
● drogériákban kapható bőrtisztító arcszérumok: szalicilsav (kevésbé gyulladt bőrre)
● kozmetikus által ajánlott professzionális szerek, melyek 10-20-szor nagyobb hatóanyaggal bírnak, mint a drogériákban kapható társaik
● patikában kapható szalicilsav oldat (gyulladt bőrre)
● retinol szérumok, krémek (A-vitamin származék)
● izotretinoin hatóanyagú gyógyszerek (A-vitamin származék; nőknél fogamzásgátlóval együtt kell szedni, mert magzatkárosító hatása van)
● antibiotikumos oldatok
● antibiotikumos gyógyszerek

Felléphetnek mellékhatások?

Legyen szó bármilyen antibiotikumot tartalmazó gyógyszerről, mellékhatások az aknéra felírt antibiotikum szedése során is felléphetnek.

Továbbá a nagy koncentrátumú isotretinoin hatóanyagú gyógyszerek esetén is lehetnek mellékhatások.

Mikor érdemes használni a gyógykezelést?

Bizonyos gyógyszereket, oldatokat és krémeket az esti órákban érdemes használni, mert a hatóanyagok fényérzékennyé tehetik a bőrt.

Számít a páciens kora?

Többek között a páciens kora is befolyásolja, hogy melyik készítményt használhatja biztonságosan.

Kedves Páciens!

A legfontosabb, hogy mindenképpen szakemberrel kell konzultálni, mielőtt belekezdenél bármilyen gyógykezelésbe.

Akkor se add fel, ha már 3-féle gyógymódot is kipróbáltál. Szakember segítségével meg fogod találni azt a módszert, ami a legjobban beválik majd a számodra.

Ha az akne kúra által helyreáll a bőröd egészsége, akkor érdemes egy-egy tisztító vagy hidratáló arckezelésre is bejelentkezned, hogy még az esélyét se adjuk meg a pattanások újbóli kialakulásának!

Speciális fiatalító eljárások közé tartozik az elektroporációs arckezelés. Hatékonysága alapján dobogón van a helye, hiszen az arcbőr mélyebb rétegeibe képes eljuttatni a regeneráló hatóanyagokat. Az egészséges arcbőr hiteles gyógyítója!